Wandi Lundgren nekas LSS – efter nästan 30 år

En porträttbild av Wandi, som har mörkt och lite grått långt uppsatt hår. Han är klädd i en röd, grön och blå tröja. GP:s logotyp.Wandi Lundgren har dövblindhet. I lite drygt 30 år har han haft assistans. Sedan kom det oväntade beskedet: hans LSS-stöd skulle helt dras in.
– De drar bort mattan under mina fötter och jag kan inte längre själv bestämma över mitt liv, säger han till Göteborgs-Posten.

Från 1997 fram till 2017 fick Wandi Lundgren personlig assistans.

– De 20 åren är de bästa i mitt liv. Det är en insats som lämpar sig väldigt bra för oss med dövblindhet, säger han.

Från 2017 fick han i stället ledsagarservice om 208 timmar, vilket minskades till 180 timmar i september 2023 och nu helt drogs in.

– Min lägenhet har blivit till ett fängelse, säger han.

Beslutet är överklagat till Förvaltningsrätten. Under handläggningstiden får Förvaltningen för funktionsstöd inte dra in stödet.

– Jag tror att det kommer krävas ett stenhårt krig eftersom allting bara tycks handla om att spara pengar. Men jag är rädd för att det ändå blir ett avslag. Det är så kortsiktigt tänkt att de ska spara pengar då jag, och även andra, skulle bli en mycket större kostnad för samhället. Det handlar även om anhöriga som kommer att få bära ett mycket större lass, säger Wandi Lundgren till tidningen.

Läs hela artikeln på: GP.se.

Syntolkning artikelbild ur GP: En porträttbild av Wandi, som har mörkt och lite grått långt uppsatt hår. Han är klädd i en röd, grön och blå tröja. GP:s logotyp.

keyboard_arrow_up