Ny granskning visar: 336 statliga miljoner har brunnit inne

En bild på mynt som spolas ner i avloppet. DN:s logotyp.
Test

Hundratals miljoner i statliga bidrag som var tänkta att gå till ersättning för personer med funktionsnedsättningar och inom LSS som deltar i daglig verksamhet har brunnit inne. Det skriver Dagens Nyheter.

Pengar avsedda för habiliteringsersättning, tidigare kallad “flitpeng”, till personer med daglig verksamhet enligt LSS, uppgår till 350 miljoner kronor varje år. Av dessa har 336 miljoner kronor från den statliga satsningen inte nått fram enligt Socialstyrelsens siffror för perioden 2018–2023.

En del kommuner har antingen avstått från hela eller delar av bidraget, medan andra har tagit emot medel men sedan inte använt dem, vilket resulterade i att pengarna gick tillbaka till statskassan. Till exempel valde Luleå kommun att endast ta emot 60 000 kronor årligen under 2018 och 2019 trots en tilldelning på närmare 3,4 miljoner kronor per år. Anledningen? Statsbidraget ansågs vara för kortsiktigt och kommunen ville undvika att behöva dra tillbaka en kraftig höjning senare.

– Man sökte en summa som man tänkte att ”det här kan vi bibehålla oavsett om vi får bidraget”. Det är inte schyst att sedan behöva dra tillbaka en kraftig höjning, säger Fredrik Hansson (S), tidigare ordförande i socialnämnden i Luleå till tidningen.

FSDB:s ordförande Klas Nelfelt har tagit del av granskningen.

– Det är uppenbart att något inte stämmer. De här pengarna kunde ha räddat och förbättrat livet för många redan utsatta individer. Kommuner och myndigheter talar sällan klarspråk om det, men vi vet att det ofta handlar om resursbrist när vi inte får rätt till till exempel ledsagning, säger han.

Lyssna på en sammanfattning av granskningen på Ekot här. 

Syntolkning: En bild på mynt som spolas ner i avloppet. DN:s logotyp.

 

keyboard_arrow_up