Ledarhunden: En nyckel till frihet och självständighet

Ann-Louise Rolness har långt mörkt hår. Hon håller om labradoren Joxa och ler.
Ann-Louise Rolness har långt mörkt hår. Hon håller om labradoren Joxa och ler.

FSDB-medlemmen Ann-Louise Rolness har precis fått en ny ledarhund. Labradoren Joxa har gett henne möjligheten att vara ute i skog och mark – och dessutom har hon fått en trogen följeslagare.

– Det är en sån lycka, säger hon.
Ledarhundar har en viktig funktion för personer med synnedsättningar och dövblindhet. Det är hundar som är särskilt tränade för att assistera personer genom olika miljöer, navigera runt hinder och signalera faror.
Ann-Louise Rolness fick för lite drygt en vecka sedan en ledarhund – en tvåårig tik vid namn Joxa.
– Jag svävar på moln, säger Ann-Louise Rolness.
Ledarhundar ökar självständigheten och livskvaliteten för personer med synnedsättningar genom att erbjuda både praktisk hjälp och emotionellt stöd. För Ann-Louise har det bästa varit möjligheten till ett mer aktivt liv.
– Det är en frihetskänsla att kunna gå ut när som helst utan sällskap som jag annars behöver, och det ger otrolig hälsoeffekt, säger hon.
Under de senaste åren har det skett betydande framsteg inom ledarhundsutbildning och teknik, inklusive användningen av moderna metoder som positiv förstärkning och belöningsbaserad träning.
– Det är viktigt att Joxa hör på min röst att jag är glad när hon gör rätt, säger Ann-Louise.
Hon har haft hundinstruktören med sig på hemmaplan och övat in sträckor och promenerat ute i terräng i skogen.
– Jag har fått möjligheten att vara ute i skog och mark och motionera mer än jag gjort de senaste fem åren, säger hon.
En ledarhund är så klart inte bara en arbetspartner utan också en följeslagare och vän till sin ägare.
– Man blir så nära sin ledarhund så man blir till ett team. Vi har verkligen klickat och nu är hon en nära vän, säger Ann-Louise.
Till den som går i tankarna att ansöka om en ledarhund säger Ann-Louise: ”Ta möjligheten till att gå på prova-på-kurser, det är en fantastisk möjlighet”.
Syntolkning: Ann-Louise Rolness och labradoren Joxa bredvid varandra utomhus. Ann-Louise har mörkt långt hår och ler. Hon har armen om Joxa.
keyboard_arrow_up