Hundratals demonstrerade för Evelina: “Man tappade hakan”

En kvinna håller i ett plakat. Hon står på scen och blickar ner över folkmassan som samlats i soliga Piteå.Närmare 300 personer slöt upp till ett demonstrationståg i Piteå 1 maj för att visa sitt stöd för Evelina Lindberg – en ung kvinna med dövblindhet som blivit av med sitt personliga stöd. Bittan Lidbom, ordförande i FSDB Nord var på plats.
– Det var fantastiskt att se vilket stöd som fanns. Man tappade hakan och kände sig både glad, stolt och tårögd, säger hon.

Deltagarna fick testa på att bära hörselkåpor och ögonbindel för att sätta sig in i hur det kan vara att leva med dövblindhet. Tillsammans vandrade de fram till rådhuset i Piteå. Demonstrationen har fått stor uppmärksamhet i bland annat TV4, Sveriges radio och SVT och är den första i sitt slag.

Bittan Lidbom höll ett tal under demonstrationen. Tillsammans med en tolk tog hon plats på scen.
– Rätt till kommunikation stod det på mitt plakat som jag höll upp, berättar hon.

Talet handlade om hur Piteå kommun fattat fel beslut. Att man har rätt till kommunikation – på vilket språk man än önskar.
– Det var lite nervöst, det var ju så många där, men jag fick applåder och feedback efteråt att det var ett bra tal, säger Bittan.

Att så många slöt upp är en indikation på hur invånarna känner för kommunen de bor i.
– Det är många som skäms för att bo i Piteå. Det handlar om en rättighet som tas ifrån Evelina – rätten till kommunikation och även livskvalitet. De tycker att det är ett förtryck, säger Bittan.

Hur Evelinas framtid ser ut är ännu oklart.
– Nu är det ju upp till politikerna och det vet vi ju inte hur det blir, men jag hoppas att de lyssnar, säger Bittan.

Syntolkning: En kvinna håller i ett plakat. Hon står på scen och blickar ner över folkmassan som samlats i soliga Piteå.

Läs om FSDB:s inställning till Piteå kommuns beslut i Piteå-tidningen här. Eller i Dagens samhälle här.

keyboard_arrow_up