Dövblindteamet i region Stockholm fyller 20 år

Vi vill uppmärksamma Dövblindteamet i region Stockholm som fyller 20 år i år! Grattis och tack för ert fantastiska arbete. Gunilla Kvist är sedan fem år tillbaka enhetschef för Habilitering & Hälsa, Döv-och Dövblindteamet & Taltjänst. FSDB träffade henne i veckan för att gratulera till jubileet.

Dövblindteamet i Stockholm har funnits sedan 2003 och ger råd och stöd kring dövblindhet.

– Vi kan hålla någon i handen under livsomställningsprocessen, anpassa miljön hemma, hjälpa till i kontakt med myndigheter och vårdgivare, säger Gunilla Kvist.

Hon hyllade Dövblindteamet, som består av två kommunikationspedagoger, en hörselpedagog, en hörselläkare, en ögonläkare, två synpedagoger, två kuratorer och två psykologer.

– Alla våra medarbetare har patienten i fokus, är väldigt kunniga, kommunikativa, tar stöd av varandra och ser till att de som team kan stötta patienten och även anhöriga om de vill det. De gör verkligen ett fantastiskt jobb!

Många av patienterna får stöd från teamet under en längre period. Eftersom de ibland har progredierande sjukdomar förändras också behoven.

– Då måste de ändra kommunikationsspråk, från till exempel tal till teckenspråk, och det hjälper vi till med, säger Gunilla Kvist.

Syntolkning: Gunilla Kvist sitter inne på sitt kontor i Sabbatsbergs sjukhus lokaler. Hon har axellångt blont hår, och bär kavaj, turkos och beige sjal och glasögon. Bakom henne är en blomma som hänger ner för en bokhylla och ett fönster med utsikt över ett stort träd.

keyboard_arrow_up